Carbonology Surfski till Scandinavien

Carbonology fick en del uppmärksamhet i fjor när de släppte sin Atom. Atom är en surfski som vände sig till paddlare som vägde runt 75 kg och därunder. Enligt konstruktörerna Hein Van Rooyen och Robert Welsh fanns det ett tomrum att fylla då nästan alla andra surfskis på marknaden är anpassade för personer från 60 kg upp till 90-100 kg.

Sen Atom blev presenterad i fjor har jag varit i kontakt med Hein, som faktiskt har svensk anknytning då han om jag kommer ihåg rätt har jobbat med Volvo Ocean Race båtarna för några år sedan. Atom har vunnit en hel del race där nere i Sydafrika och Australien.

Nu har nya Vault släppts,  det är en intermediant och nybörjarski till skillnad från Atom som är en snabb tävlingsskida. Båda har medel rocker och är 5,95 långa. Atom är 44cm bred och väger 12 kg med sitt hybridskrov av carbon/glass/vacuum. Vault är 47,5 cm bred och väger 13,5 kg och är tillverkad i glass/epoxi/vacuum. Vault har sittbrunnen lite längre fram än Atom för att den skall vara lättare att hantera i vågor. På bilderna nedan är det Vault nummer ett som är ute på test och nu är de i gång och bygger nummer två som skall gå till Skåne nästa vecka tillsammans med andra Carbonology och Red7. Någon gång i oktober skall de finnas här.

De första testerna av Vault skedde förra helgen när vi var på Tjäröfestivalen så det var lite pirrigt att komma hem och kolla mailen och läsa hur det hade gått. Och enligt Hein gick det så här: ”I am extremely impressed with the ski as is every single person that paddled it.

This ski is going to blow the paddling market apart, I have not paddled a more comfortable, stable and handleable ski. And it is surprisingly quick. I had beginners in the ski that were comfortable and stable as well as really advanced guys that were amazed at how fast it felt, but the main thing we were after is the stability, so very very happy.

But you can decide for yourself when you got it.” Vackra ord att läsa och visst är de färgade av att det ligger massor av jobb bakom att ta fram en surfski, när de kommer till Sverige i oktober så kommer en test från våra vatten

www.aterra.se

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *